vineri, 18 decembrie 2009

BANI PENTRU EDUCATIE

Am citit in "Codul Educatiei" prevederile de mai jos. Am niste intrebari pentru cei care l-au elaborat, dar si niste propuneri pentru imbunatatirea proiectului.

"Codul Educatiei" prevede, printre altele:
Art.12 (1) Guvernul va deschide un cont bancar pentru educaţia permanentă, în valoare de 500 EUR pentru fiecare nou-născut din România.
(2) Contul va putea fi utilizat de către titular numai după finalizarea învăţământului obligatoriu, în scopuri strict educaţionale, pentru categoriile de cheltuieli prevăzute prin hotărâre de guvern.
(3) Părinţii sau tutorii legali pot depune în contul de educaţie permanentă o sumă totală de până la 500 EUR/an. Această sumă va fi scutită de impozit.
(4) Folosirea acestui cont în alte scopuri decât cele educaţionale este considerată infracţiune şi se pedepseşte conform legii.

Intrebari:
1.La momentul finalizarii invatamantului obligatoriu, in contul elevului va exista o suma de bani. Parintii/Tutorii vor folosi (speram) banii pentru educatie. Ce se intampla daca, dupa finalizarea unor studii
liceale/universitare (altele decat cele obligatorii), in contul tanarului/tinerei mai exista o suma de bani (oricare ar fi acea suma)? Conform viitoarei legi a educatiei - art. 12, alin. 4 - "Folosirea acestui cont în alte scopuri decât cele educaţionale este considerată infracţiune şi se pedepseşte conform legii". Cum pot fi cheltuiti banii daca tanarul/tanara a absolvit liceul/facultatea/masteratul? Daca banii se intorc intr-un cont guvernamental - tinand cont ca si parintii/tutorii au depus sume in acel cont deschis initial de Guvern pe numele copilului - atunci se poate spune ca executivul "fura" banii familiei? Atunci trebuie ca familia/tanarul/tanara sa cheltuiasca banii in mod aberant, cumparand rechizite de care nu mai are nevoie deoarece el/ea si-a finalizat studiile dorite????!!!! Este clar ca Art. 12 este incomplet si situatiile complexe care pot sa apara pot fi rezolvate prin completarea Art.12.
2. La ce banca va deschide Guvernul acest cont? Daca este deschis la o banca comerciala cu capitat privat (strain) vor exista comisioane mari la retragerea de numerar. Daca acel cont va fi deschis la CEC (banca de stat)
atunci comisioanele pot fi zero. Evident, acest lucru poate fi reglementat prin decizie guvernamentala. Poate prin completarea Art.12.

Alte probleme adiacente:
Conform H.G. 1662 din 10 decembrie 2008, alocatia lunara a unui copil este de 42 RON. Conform O.U.G. 97/2007 si Legii 174 din 10 octombrie 2008, alocatia de stat se acorda pentru toti copii in varsta de pana la 18 ani, dar si dupa 18 ani daca urmeaza cursurile liceale sau profesionale legale. Alocatiile se trimit (de catre Directia Generala pentru Protectia Copilului din MMSSF) parintilor/tutorilor legali prin oficiile C.N. Posta Romana sau direct in diverse conturi deschise de parinti/tutori legali la unele banci comerciale cu capital privat. Va semnalez urmatoarele probleme:
A) Banii ajung cu intarziere la oficiile postale, iar postasii nu aduc la timp la cutia postala recipisa pentru ridicarea sumelor. Astfel, alocatiile lunare se pierd pentru ca (de exemplu in Bucuresti, dar si in judete) exista un singur centru unde se pot depune cereri pentru recuperarea alocatiilor lunare pierdute.
B) Daca este deschis un cont de tip junior la o banca comerciala cu capital privat (special pentru a fi primiti acesti bani de la MMSSF), atunci bancile percep un comision la retragerea de numerar. Evident, in ambele cazuri familia pierde bani.

Propuneri:
Ca atare, propun cumularea mai multor ajutoare pentru copii, intr-un singur cont. Executivul, prin MMSSF, deschide pentru acel nou-nascut un singur cont la CEC (banca de stat), fara ca - la retragerea de numerar - sa fie
percepute comisioane. In acest cont intra:
a) echivalentul in RON a 500 EUR depusi de Guvern pentru educatie;
b) echivalentul in RON a maxim 500 EUR depusi anual de parinti/tutori (suma scutita de impozit) pentru educatie;
c) alocatia de stat lunara stabilita de Executiv pentru un minor pana 18 ani (plus un an de liceu/profesionala);
d) alocatia de stat lunara stabilita pentru copii cu handicap (unde este cazul);
d) alti bani depusi de rudele minorului (sume care, initial, au fost supuse unui impozit, castigate de rudele salariate sau din prestarea de activitati economice independente);
e) o dobanda stabilita prin reglementare legislativa.
Banii se retrag (prin reglementari legislative aduse la cunostinta conducerii CEC si populatiei) astfel:
1. Lunar se pot retrage (dar nu este absolut necesar ca banii sa fie retrasi) alocatia de stat pentru copii si alocatia de stat pentru copii cu handicap (unde este cazul);
2. Dupa finalizarea studiilor obligatorii, suma stransa se poate folosi de familie pentru ca tanarul/tanara sa-si finalizeze studiile dorite (dar nu este absolut necesar ca banii sa fie retrasi).
3. Dupa finalizarea tuturor studiilor, contul de tip junior se transforma in cont curent. Ca atare, banii pot fi folositi de titular in diverse scopuri.

Avantaje:
1. Pentru tanar/tanara. Ideea are o bataie mai lunga. Sumele stranse in acel cont pot fi folosite, in final, de tanar/tanara pentru achizitionarea si mobilarea unei locuinte, achizitionarea unei masini, pentru nunta, pentru demararea unei afaceri etc. Sau macar pentru un avans.
2. Pentru Executiv. Banii se vireaza intr-un singur cont deschis la CEC. Astfel, ei se ruleaza printr-o banca de stat.
3. Pentru parinti/tutori. Banii se pot ridica fara comisioane si, pentru a fi evitate cozile la ghisee bancare sau ale C.N. Posta Romana, se va folosi un card bancar.
3. Pentru C.E.C. Banii se ruleaza si banca/statul roman va castiga in final. Dar, in sistemul acelei banci, trebuie operate modificari pentru ca sa fie scosi de la ATM numai sumele ce sunt stabilite prin reglementarile legislative. Sigur, banii pot fi ridicati si de la ghiseele bancare C.E.C.

Alte motivatii ale ideilor de mai sus:
Este clar ca nu toti parinti/tutorii legali se vor grabi sa scoata alocatiile din cont. Unii au nevoie de acei bani, altii nu. Ca atare, mai ales daca vor axista dobanzi interesante pentru sumele din contul junior, parintii/tutorii vor prefera chiar sa depuna bani. Astfel, in cont va exista, in final, o suma destul de mare care ii va permite titularului devenit major sa inceapa o viata de adult avand o baza financiara.

Resurse web:

http://www.unicredit-tiriac.ro/persoane-fizice/produse-si-servicii/produse-de-economisire/cont-junior

http://www.brd.ro/persoane-fizice/economii-si-plasamente/produse-de-economisire/atusprint/

http://www.ing.ro/ing/ro/Banca-mea/ING-Economii-Copii.html