luni, 24 septembrie 2012
Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia
Este situat pe Sos. Constantei, nr. 23, loc. Mangalia, jud. Constanta, Romania.
In expozitia de baza a muzeului, publicul vizitator poate remarca numeroase fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave, frize cu metope, cornise cu bucranii etc), vase ceramice (amfore, hidrii, kantharos, lekythos), opaite, apeducte, statuete de tip Tanagra, vase din sticla, stele funerare, inscriptii, reprezentari ale unor divinitati, podoabe, bijuterii, monede, obiecte din metal etc.
Intrand în muzeu, vizitatorii mai pot vedea vestitul mormant cu papirus datand din secolul IV î.Chr., cercetat in anul 1959, restaurat si conservat in cadrul expozitiei de baza a muzeului. Mormantul fusese acoperit cu trei lespezi de piatra, iar in interiorul sau a fost descoperit un papirus scris in limba greaca. Papirusul reprezinta cel mai vechi document din tara noastra. Mormantul era inconjurat de un ring de piatra care se poate observa si astazi.
Tot in cadrul expozitiei de baza a muzeului sunt conservate alte doua morminte datand din aceeasi perioada.
Muzeul mai gazduieste si diverse expozitii temporare, cum ar fi Bucovina Traditionala.
CARTIERUL DE EPOCA ROMANO – BIZANTINA. Pe locul unde astăzi se află construit Centrul Român de Afaceri Marea Neagră, în anul 1993, pe o suprafaţă de peste 1000 mp au fost descoperite aspecte de urbanism de epocă romano-bizantină ale unui cartier sudic al cetăţii Callatis. Cartierul era străbătut de o stradă principală orientată est-vest, lată de 6 m şi pavată cu dale cioplite din calcar. Ea era prevăzută cu un canal de scurgere colector, construit din dale mari de calcar, în care se deversau alte canale mai mici ce făceau legătura cu clădirile sau curţile interioare aflate la nord sau la sud de strada principală.
Canalul şi strada datează din secolul VI d.Ch. şi începutul secolului VII d.Ch., dovadă fiind monedele descoperite aici.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu