joi, 2 aprilie 2009

Argedava (cetatea lui Burebista)


Recent, am fost la Argedava (Sargedava) cetatea unde s-a nascut regele dac Burebista. Este vorba, de fapt, despre o colina in apropierea Bucurestiului (circa 20 km de centru, in linie drepata). Puteti ajunge acolo in urmatorul mod: Bucuresti (Sos. Alexandriei) – Bragadiru (Cornetu) – Barajul peste Arges – localitatea Popesti-Nucet (subdiviziune a orasului Mihailesti de Giurgiu). Treceti de baraj si, in dreapta, sunt doua troite. In dreptul lor, in stanga, printre doua buticuri, este un drum. Se merge circa 2 km. pana in localitatea Popesti-Nucet. Trebuie sa intrebati cum se ajunge la cimitirul Bisericii Sf. Treime (monument istoric ridicat in 1689 de Constantin Brancoveanu). De fapt, C. Brancoveanu a ridicat cate o biserica langa fiecare dava de pe malul Argessis-ului (raul Arges). Davele constituiau o linie de aparare pentru capitala Argedava. Inainte de biserica, undeva in stanga, este o scoala generala care adaposteste un muzeu legat de Argedava. Am fost sambata si, din pacate, scoala era inchisa. Astfel ca nu am putut vizita muzeul. Langa cimitirul bisericii, spre Arges, este o colina: ARGEDAVA. Cred ca au fost puse placi de beton peste sapaturile arheologice realizate de V. Parvan, dar si de alti arheologi romani si straini. Daca va uitati cu atentie pe platou, veti vedea mici capace de beton. La Argedava s-au descoperit diverse obiecte arheologice, dar si schelete de uriasi. Toate au disparut.
Problemele ar fi urmatoarele:
Unde sunt obiectele si scheletele descoperite?
De ce autoritatile locale nu protejeaza situl arheologic? Zona este o imansa groapa de gunoi.
De ce autoritatile locale nu protejeaza biserica brancoveneasca? Aceasta se degradeaza deoarece nu se executa lucrari de restaurare a monumentului istoric.
De ce nu se poate vizita muzeul din scoala?
Nu cred ca Popesti-Nucet are primarie proprie. Cred ca apartine de primaria orasului Mihailesti (jud. Giurgiu).
Daca se implica autoritatile locale (de la Primaria Mihailesti), autoritatile centrale (de la Ministerul Mediului si Ministerul Culturii), autoritatile judetene (Prefectura, Consiliul Judetean si Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National) si arheologi cunoscuti, atunci problemele ar fi rezolvate destul de rapid.


4 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

salutare! cand eram la realitatea romaneasca, am incercat sa duc la capat subiectul despre uriasi. dar cercetatorii cu care am stat de vorba mi-au infirmat ipoteza. si in plus n-am gasit pe nimeni care sa certifice existenta unor asemenea schelete. oricum, tinem legatura. cine stie, poate apare ceva, la un moment dat.

Liviu Florian Dogeanu spunea...

Din pacate, aceeasi nepasare din partea autoritatilor in drept, ba chiar mai strigatoare la cer, la Rosiorii de Vede, cetatea geto -daco -romana Artinna, apreciata ca cea mai mare cetate de pamant din tara..Noroc este ca fiind inalatata la 10-20 metri deasupra campiei din jur, este inconjurata pe toate partile de un sant destul de adanc, pe unde tractorele nu au reusit sa treaca.
Cu stima, Dogeanu Florian Liviu

Bogdan Bobolea spunea...

Buna Liviu,

Cum se ajunge la cetate ?

Multumesc

Bogdan

bogdan.bobolea@gmail.com

http://dragosmariuschiriac.blogspot.com/ spunea...

Pentru Bogdan
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99iorii_de_Vede

"...reprezentând primele litere ale cetătii fortificației Arcinna sau Artina de pe Limes Transalutanus (Valul lui Traian), menită a apăra orașul ce se dezvoltase între dealul de la apus (parte a limesului) și „Apa Vânătă” Vedea".

sau

ttp://www.verticalonline.ro/cetate-antica-intre-polovragi-si-targu-jiu